Veluwetocht

9 juni. ’s Morgens vroeg staat de zon al strak aan de hemel. Het belooft een prachtige dag te worden. De eerste zonnestralen zijn nog wat fris, maar het ziet eruit als een echte cabrio-dag in de dop.
Even na 11.00 uur vertrekken we vanuit Houten. Het eerste stuk via de snelweg met de kap op. We hebben nog geen manier gevonden om het de achterpassagiers ook comfortabel te maken als de kap eraf is. Tips zijn meer dan welkom!

Onderweg komen we al een paar andere Saab Cabrio’s tegen. De een rijdt wat bedaard en de ander schiet ons op volle toeren voorbij.

In Ermelo verzamelen we bij Café De Vos. Er zijn al behoorlijk wat andere Cabrio-fans en er druppelen er steeds meer binnen. De opkomst is boven verwachting. We worden hartelijk welkom geheten door de organisatoren en de andere Cabrio-liefhebbers.
Na een drankje, een welkomstspeech van Ferry en een toelichting op de route van Rene gaan we op weg. De kap gaat er eindelijk af. Moeder en zoon wisselen van plek (echt, jij moet mee; nee, ik wil niet, ik waai weg achterin; oke, dan mag je wel voorin zitten tijdens de rit…). De motor wordt gestart.

We voelen ons wel een beetje spijbelen, want we wilden juist zo graag met heel veel van die schitterende auto’s achter elkaar rijden. En ook al had Rene ons verteld dat hij dat liever niet had, we kunnen de verleiding niet weerstaan om zo’n 100 meter na onze voorganger te vertrekken. Het is een wonderschoon gezicht. De eerste kilometers hebben we alleen genoten van de “kont” van de zwarte 900SE die voor ons rijdt en de zeker 10 andere Saab’s die direct na ons volgen.

We rijden blindelings achter onze voorgangers aan. Geen notie gevend aan de goed omschreven routebeschrijving. Net als alle anderen die in onze sliert rijden. Na nog geen 7 kilometer betalen we hiervoor tol.
Gelukkig houdt de zwarte 900SE het hoofd koel. Nadat ze een foto van haar achtervolgers heeft genomen, valt het de kaartleester op dat we verkeerd rijden. Zij, en met hen de rest van de auto’s, keren om, zodat we vervolgens wel de afslag naar Leuvenum kunnen nemen.
Daarna krijgen we oog voor de route, de routebeschrijving en voor het natuurschoon om ons heen. De heerlijke dennen- en heidegeuren prikkelen onze neuzen. De vogeltjes horen we fluiten boven het zachte gezoem van de steady draaiende Saab motoren. Mijn coiffure is snel veranderd in een speciale coupe-Saab Cabrio. De wind heeft vrij spel en waait alle muizenissen weg.

Vlak voor Apeldoorn dreigt een donkere lucht. De wolken drijven gelukkig de andere kant op en maken plaats voor een helderblauwe hemel, die ons de rest van de middag vergezelt.
Even na 13.00 uur arriveren we bij het kasteel “De Cannenburgh”, een ontzettend mooie lokatie in Vaassen. De groepsfoto die voor het kasteel genomen is kun je hiernaast bewonderen.
Voor de lunch spreken we met de andere tour-gangers. Er worden tips uitgewisseld. Hoe ga je nu met 2 kinderen met de Saab Cabrio op vakantie? Hoe kom je aan dat bagagerekje? Hoe oud is die van jou? Welke windvanger heb jij? Voor dit soort uitwisseling zouden we veel meer tijd willen hebben, maar de lunch roept.
Op het terras van het koetshuis genieten we van knapperende goed belegde baquettes. Het is zo gezellig dat het al snel weer tijd is om te vertrekken. Rene geeft hiervoor het signaal. Hij vertelt van de tussenstopplaats in Nunspeet, het vervolg van de Noord-Veluwe route en het eindpunt in Garderen.

Op onze borden liggen nog broodjes te wachten om verder genuttigd te worden, we voeren een gezellig gesprek dat we graag rustig willen afronden. Voordat we het weten is het 15.00 uur geweest. Om ons heen kijkend, merken we dat we één van de laatste Saab Cabrio’s op de parkeerplaats zijn.

De rest van de tourrit hebben we in een rij van 1 auto afgelegd. Het was een rit door een prachtig stuk Nederland. We hebben ervoor gekozen vanuit dit traject rechtstreeks terug te keren naar Houten en onze dochter, die ook al thuis wilde blijven vanwege de wind en naar een vriendinnetje kon, te vertellen wat ze allemaal heeft gemist. De volgende keer wil ze toch graag mee!
Een dag die zeker voor herhaling vatbaar is en waarvan we hopen dat ‘ie deze zomer zeker nog een keer zal plaats vinden.
Rene en Ferry, hartelijk bedankt voor de geweldige organisatie!